Enciclopedia Sportului
 

Mehedinţiul, prezent si trecut în istoria Olimpismului
romanesc


        Când in 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, boxerul Dumitru Cipere cucerea prima medalie de bronz s-a spus ca este o excepţie, pentru ca sportul mehedinţean nu are resurse si pentru alte mari performanţe.
Din fericire nu a fost aşa, scepticii luând in calcul doar structura sportului de performanţa de la acea vreme, uitând sa pună în ecuaţia performanţei doi factori decisivi: talentul tinerilor sportivi, dar şi valoarea, profesionalismul şi ambiţia cadrelor tehnice din cele trei unităţi specializate în performanţa.
Din aceasta ecuaţie au ieşit handbaliştii Alexandru Folker, Alexandru Buligan, dar şi prima campioana olimpică, produs 100% al judeţului Mehedinţi, canotoarea Marioara Ciobanu care devenea în 1984 medaliata cu aur la dublu, în barcă cu un nume care ulterior a făcut legendă în sportul românesc: Elisabeta Oleniuc, ulterior Elisabeta Lipă.
A urmat lulică Ruican, Magdalena Dumitrache, Florin Popescu, Mitică Pricop şi alte nume care au reuşit să aducă de la Jocurile Olimpice lauri pentru România, dar şi pentru judeţul Mehedinţi.
Momentul de vârf al sportului mehedinţean poate fi considerat acela în care lulică Ruican, sportiv născut şi crescut pentru performantă în judeţul Mehedinţi, a devenit la Jocurile Olimpice din 1996 portdrapelul delegaţiei României, o cinste acordată numai sportivilor emblematici din ţările afiliate la Comitetul Internaţional Olimpic.
Este un drum frumos, care nu se va opri aici, Mehedinţiul fiind in continuare un rezervor de talente pentru sportul românesc.
Şi dacă sportivii sunt cei care culeg laurii performanţei, nu avem voie sa uităm eforturile si munca uneori titanice ale cadrelor care i-au pregătit şi lansat în arena olimpică. Şi ne aducem aminte cu plăcere de nume precum Petre Goliciu, Cristian Maliş, Zabet Benjamin, Puiu Bănăduc, Ion Cernescu, Teodor Gaiţă.

Aflată la început de drum, Filiala Academiei Olimpice din judeţul Mehedinţi va deveni rapid o rotiţă importantă în acest angrenaj complex care este mişcarea olimpica din România.

Sportivi mehedinţeni medaliaţi la Jocurile Olimpice

 

Ramura de
sport

 

Sportivul

 

 

Antrenor

 

Ediţia Jocurilor
Olimpice

 

Medalia

 

1. Box

Dumitru Cipere

Drăghici Constantin

Moscova 1980

Bronz

2. Canotaj

 

 

Marioara Ciobanu

Petre Goliciu

Los Angeles 984

Aur

lulica Ruican

Petre Goliciu

Barcelona 1992

Aur 4+1

 

 

 

Argint

Dumitrache Magdalena

Cristi Maliş

Sidney 2000

8+1

 

 

 

Aur 8+1

3. Caiac-
canoe

 

Florin Popescu

Zabet Beniamin

Sidney 2000

Aur

Mitică Pricop

Popan Nicolae

Sidney 2000

Bronz

Raluca Icnită

Puiu Banăduc

Sidney 2000

Bronz

4. Handbal

 

 

Alexandru Folker

Cernescu Ion

Montreal 1976

Argint

 

 

Moscova 1980

Bronz

 

 

Los Angeles 1984

Bronz

Alexandru Buligan

Lupu Aurel

Los Angeles 1984

Bronz

5. Lupte

Petre Dicu

Teodor Gaiţa

Moscova 1980

Bronz

Total medalii:

  • Aur: 4
  • Argint: 2
  • Bronz: 7
 
Capitolul Judeţul Mehedinţi